8 Mart 2016 Salı

SMMM YETERLİLİLK DENEME SINAVI

SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI MALİYET MUHASEBESİ DENEME SINAVI-1

SORU-1 :
Yıllık üretim kapasitesi A mamulü için 60.000 adet, B mamulü için 120 000 adet toplamda 180.000 adet olan işletme 2014 yılı Şubat ayında 3.000 adet A mamulü, 6.000 adet B mamulü üretmiştir. Şubat ayının üretim giderleri ürün bazında aşağıdaki gibidir :

GİDERLER
A MAMULÜ
B MAMULÜ
Direkt İl Madde ve Malzeme
24.000
32.000
Direkt İşçilik Giderleri
16.000
20.000
Değişken Genel Üretim Giderleri
8.000
10.000
Sabit Genel Üretim Giderleri
4.000
8.000

Direkt işçilik giderlerinin %20’si sabit işçilik giderlerinden oluşmaktadır.

İstenilenler :
1.      Tam Maliyet Yöntemine Göre ürünlerin birim maliyetlerini hesaplayınız.(10 Puan)
2.      Değişken Maliyet Yöntemine Göre ürünlerin birim maliyetlerini hesaplayınız. (10 Puan)
3.      Normal Maliyet Yöntemine Göre ürünlerin birim maliyetlerini hesaplayınız. (10 Puan)
4.  Asal Maliyet Yöntemine Göre ürünlerin birim maliyetlerini hesaplayınız. (10 Puan)

SORU – 2 :
ABC üretim işletmesinde A ve B olmak üzere iki esas üretim gider yeri, Yemekhane ve Bakım Onarım olmak üzere iki de yardımcı hizmet gider yeri bulunmaktadır. A esas üretim gider yerinde X mamulü, B esas üretim gider yerinde ise Y mamulü üretilmektedir. Bu gider yerlerine ilişkin dönemin üretim giderleri aşağıdaki gibidir :

Üretim Giderleri
A Eügy
B Eügy
Yemekhane Yhgy
Bakım – Onarım Yhgy
Direkt İlk Madde ve Malzeme
6.000
10.000
-
-
Endirekt İlk madde ve Malzeme
4.000
2.000
1.500
530
Direkt İşçilik
8.000
12.000
-
-
Endirekt İşçilik
3.000
4.000
2.470
2.500

Döneme ilişkin tahakkuk eden genel üretim giderleri ve dağıtım anahtarları ise şöyledir :

GENEL ÜRETİM GİDERLERİ
TOPLAM GİDER TUTARI
DAĞITIM ANAHTARI
Elektrik Gideri
2.400 TL
Watt
Fabrika Amortismanı
3.000 TL
Metre kare
Isıtma Gideri
6.600 TL
Metre Küp

İşletme de ikinci dağıtımda, yemekhane giderleri işçi sayısına, bakım onarım giderleri ise makine saatine göre dağıtılmakta, ikinci dağıtıma gider tutarı yüksek olan yardımcı hizmet gider yerinden başlanmaktadır. İşletmenin birinci ve ikinci dağıtıma ilişkin dağıtım ölçüleri gider yerlerine göre aşağıdaki gibidir :

DAĞITIM ÖLÇÜSÜ
A
EÜGY
B
EÜGY
YEMEKHANE
YHGY
BAKIM ONARIM
YHGY
Watt
400
600
150
50
600
1200
80
120
250
400
80
70
İşçi sayısı
50
70
20
10
Makine Saati
130
80
10
100

Dönem içerisinde 2.000 Adet X mamulü 1200 adet  de Y mamulü üretilmiştir.  

İstenilenler :
1.      İşletmenin I. Ve II. Dağıtımlarını yapınız.

2.      X ve Y mamullerinin birim maliyetlerini hesaplayınız. 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Sorularınızı Bekliyorum